سدیم نیتریت
یک ماده شیمیایی ارگانیک با فرمول NaNO2 است که به شکل پودر بلوری به رنگ زرد کمرنگ است که قابل حل در آب بوده و جاذب رطوبت است. این ماده پیش ساز ترکیبات مختلف ارگانیک مثل ترکیبات دارویی، رنگها و آفت کشها است اما شناخته شده ترین کاربرد آن به منظور جلوگیری از بوتولیسم در غذاهای آماده است.
مهم ترین کاربرد سدیم نیتریت تولید ترکیبات ارگانونیتروژن است که این مواد به طور کلی معرف تبدیل آمینو سیتو دی آزو، که پیش ساز تولید بسیاری از رنگ ها هستند، و همچنین ساخت ترکیبات نیتروزو کاربرد دارد.
این ماده بازدارنده خوردگی بوده و جزء یکی از افزودنی ها به گریس محسوب میشود. در پزشکی نیز از نیتریت سدیم برای درمان مسمومیت به سدیم استفاده میکنند.
سدیم نیتریت در الکل و اتر به میزان کمی حل می شود و در دمای 100 درجه فارنهایت منفجر شده ، در دمای 320 درجه سانتی گراد تجزیه می گردد.
موارد مصرف سدیم نیتریت
دی آزو کردن (به وسیله واکنش با اسید هیدروکلریک
شتاب دهنده در صنایع لاستیک
تثبیت کننده رنگ
صنایع عکاسی
صنایع رنگ سازی
به عنوان واکنش گر در شیمی تجزیه
این محصول در انبار تهران در بسته بندی 25 کیلوگرمی موجود می باشد و قابل ارسال به تمام نقاط کشور است. برای کسب طلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.
اسید فرمیک (جوهر مورچه) یا متانوئیک اسید، سادهترین عضو گروه کربوکسیلیک اسیدها است. فرمول شیمیایی آن HCOOH بوده و در طبیعت در نیش حشراتی مانند مورچه و زنبور یافت میشود. همچنین ترکیب عمده، ماده گزشزا در برگ گزنهاست. ریشه لغوی فرمیک اسید از نام لاتینی مورچه (Formica) گرفته شدهاست. زیرا این ترکیب اولین بار از تقطیر تخریبی مورچه بدست آمد.
خواص عمومی اسید : اسید فرمیک به خوبی با آب و بیشتر حلالهای آلی قطبی مخلوط میشود . در هیدروکربنها هم تا حدی حل میشود. اسید فرمیک در فاز گازی و در هیدروکرینها به صورت دیمرهایی است که با پیوند هیدروژنی به هم متصل شدهاند. در فاز گازی پیوند هیدروژنی میان مولکولهای اسید فرمیک باعث انحراف از قانون گازهای ایدهآل میشود. اسید فرمیک در حالت مایع و جامد شامل شبکهای نامحدود از مولکولهایی است که با پیوند هیدروژنی به هم متصل هستند. بیشتر خواص اسید فرمیک همانند خواص سایر اسیدهای کربوکسیلیک میباشد اما آن نمیتواند آسیل کلرید ایجاد کند. در صورت تشکیل هریک ازاین ترکیبات، تجزیه شده و مونواکسید کربن ایجاد میکنند. حرارت دادن اسید فرمیک باعث تجزیه آن بر Co میشود. اسید فرمیک به آسانی احیاء شده و به فرمالدئید تبدیل میشود. اسید فرمیک تنها کربوکسیلیک اسیدی است که توانایی شرکت در واکنشهای افزایشی به همراه آلکنها را دارد. اسید فرمیک و آلکنها به آسانی باهم واکنش داده و استرهای فرمات ایجاد میکنند. اسید فرمیک در حضور اسید سولفوریک و هیدروفلوئوریک اسید، در واکنش کخ شرکت کرده و اسیدهای کربوکسیلیک بزرگتر ایجاد میکند.
خواص فیزیکی اسید فرمیک :
1 _ نام آیوپاک : متانوئیک اسید
2 _ نام متداول : اسیدفرمیک
3_ فرمول شیمیایی : HCOOH
اسید فرمیک بیشتر به عنوان نگهدارنده (جلوگیری از فاسد شدن) و آنتی باکتریال در غذای دام استفاده میشود. پاشیدن مقداری از آن روی علف تازه خشک شده از فساد و پوسیدگی آن جلوگیری کرده و مواد مغذی آن را تا حد بالایی حفظ میکند. برای جلوگیری از فساد غذای زمستانی دامها در مجتمعهای بزرگ دامداری از این ماده استفاده میشود.
اسید فرمیک در مرغداریها برای از بین بردن باکتری سالمونلا به غذای مرغها اضافه میشود. این ترکیب همچنین به مقدار ناچیز در صنعت نساجی و دباغی استفاده میشود. برخی از مشتقات آن مانند استرهای فرمات در صنعت خوشبوکنندهها مورد استفاده قرار میگیرند. ایمنی بیشترین خطر فرمیک اسید در تماس پوست یا چشم با مایع یا بخار غلیظ آن است. تماس پوست با مایع یا بخار آن باعث سوختگی شیمیایی و در صورت تماس با چشم ممکن است باعث ایجاد آسیبهای دائمی در چشم شود. تنفس بخار آن موجب تحریک و سوزش دستگاه نفسی میشود. از آنجا که ممکن است مقادیری CO در بخار اسید فرمیک موجود باشد باید در نگهداری، حمل و نقل و استفاده از آن نکات ایمنی کاملاً رعایت شود.