توسعه تكنولوژي و پيشرفت روزافزون شبكه هاي كامپيوتري باعث شده است كه در سال هاي اخير بسياري از ارتباطات و اجتماعات و بر مبناي شبكه هاي كامپيوتري پايه ريزي شود. اما معمولا هزينه ارتباطات به هر نوعي كه باشد جزء دغدغه هاي صاحبان كسب و كار مي باشد. از اين رو همواره مديران در پي يافتن راهكارهايي جهت كاهش هزينه ها و افزايش بهره وري در حوزه ارتباطات مي باشد.
چندين سال است كه سيستم تلفني اينترنتي VOIP در حوزه IT رونمايي شده است. VOIP يك تكنولوژي فوق العاده موثر در كاهش هزينه هاي ارتباطي است كه در سال هاي اخير معرفي و به شدت مورد استفاده و جايگزين سيستم هاي قديمي مانند سانترال و PBX شده است.
تمامي توانايي سيستم هاي قديمي بعلاوه توانايي هاي بي شماري كه متناسب با نياز امروز سازمان ها و سيستم هاي امروزي است در VOIP گنجانده شده است.
در سيستم VOIP اتصال به مركز از طريق شبكه مي باشد، بنابراين امكان برقراري ارتباط با شبكه مركزي از طريق اينترنت، اينترانت ، وايرلس و ... وجود دارد. بر همين اساس كاربران سازمان در هر نقطه از دنيا كه باشند مي توانند به سرور اصلي متصل شده و مانند كاربران داخل سازمان از داخلي مربوط به خود و سيستم تلفني استفاده كنند و ارتباط بين كاربران بيرون سازمان و داخل سازمان بر روي بستر اينترنت خواهد بود.
شركتها ، موسسات ، آموزشگاهها و ادارات، كارخانجات، بانك ها و ساير مراكزي كه به دنبال يك سيستم مخابراتي درون سازماني با قابليت پاسخگويي خودكار به مشتريان خود و ارائه خدمات از اين طريق به آنها مي باشند از مشتريان اصلي VOIP هستند. از طرفي VOIP محبوب مديراني است كه مي خواهند كنترل بهتر و كامل تري روي سيستم مخابراتي درون سازمان خود داشته باشند.
IP-PBX یکی از راهکارهای بسیار مفیدی است که در ساختار فناوری VoIP ارائه می شود . برای آشنایی با IP-PBX ها بهتر است مروری داشته باشیم از PBX ها که در حال حاضر بین بسیاری از سازمان ها و شرکت ها دستگاه های شناخته شده ای هستند .
PBX (Private branch exchange) دستگاه های تلفن مرکزی یا سانترال ها هستند که در شرکتها و سازمانها نقش اساسی در ایجاد ارتباطات تلفنی را دارند. .این دستگاه ها خطوط تلفن های داخلی را بصورت آنالوگ یا دیجیتال بروی زوج مسی تلفن فراهم می نمایند . قابلیت های این دستگاه ها برای کاربران فعلی این سیستم شناخته شده است که مهمترین آن فراهم کردن خطوط تلفن داخلی است .
با استفاده از فناوری VoIP این دستگاه ها به عرصه ای نوینی وارد شده اند . اساس این تحول در اثر استفاده این فناوری از شبکه هایی مانند اینترنت است که امروزه در هر نقطه ای قابل دسترس است . ترکیب فناوریvoip در دستگاه های PBX نسل جدید این دستگاه ها را بوجود آورده که آن را با نام IP-PBX می شناسند .
VoIP Gatewayها همانند پلی میان شبکه IP و خطوط شهری PSTN عمل میکنند. با توجه به جایی که ترافیک صدا آغاز میشود، VoIP Gateway ترافیک صوتی را به فرم مناسب برای دریافت توسط شبکه مقصد تبدیل میکند. اگر ترافیک صدا از شبکه تلفن آنالوگ PSTN شروع شود، VoIP Gateway سیگنال صدای آنالوگ را به سیگنال دیجیتال تبدیل میکند. این سیگنال دیجیتال با استفاده از Codecها فشرده شده و پس از تقسیم شدن به بستههای کوچک توسط یک پروتکل مشخص در شبکه IP منتقل میشوند. اگر ترافیک صدا از یک شبکه IP آغاز شود، VoIP Gateway بستههای اطلاعاتی را به سیگنالهای دیجیتال تبدیل میکند که سیگنالهای دیجیتال هم به آنالوگ برای ارسال در شبکه PSTN تبدیل میشوند.
راهنمای خرید VoIP Gateway:
VoIP Gatewayها ابزار قدرتمندی هستند که اغلب افراد به سختی میتوانند مدل مناسب خود را انتخاب کنند. دلیل این مساله آن است که افراد قبل از خرید برای شناخت این تجهیزات زمان کافی به این امر اختصاص نمیدهند.
مراکز تلفن آی پی (IP PBX) مراکز تلفن نوینی هستند که بر اساس فناوری شبکه کار می کنند . در مقایسه با یک مرکز تلفن آنالوگ ، یک IP PBX امکانات تلفنی خیلی بیشتری را پشتیبانی می کند و با سهولت خیلی بیشتری پیاده سازی و تنظیم می شود . IP PBX دارای یک سرور است که اطلاعات تمام تلفن های IP موجود در شبکه را در خود دارد که با استفاده از این اطلاعات می تواند تماس های تلفنی را ایجاد کند . به طور کلی عملکرد یک IP PBX را بدین گونه شرح میدهیم : زمانی که یک تلفن IP روشن میشود با سرور VoIP ارتباط برقرار می کند و خود را شناسایی می کند . پس از آن هر زمانی که کاربر بخواهد تماس برقرار کند ابتدا به IP PBX متصل می شود و شماره مورد نظر را اعلام می کند . مرکز تلفن VoIP با توجه به تنظیماتی که بر روی آن انجام شده است تماس را به صورت مطلوب و از قبل تنظیم شده برقرار کرده و آن را مانیتور نمود. تولید کنندگان محصولات VoIP انواع مختلفی از IP PBX را به بازار عرضه کرده اند . IP PBX به دو دسته تقسیم می شود: · مرکز تلفن سخت افزاری : مرکز تلفن VoIP سخت افزاری یک دستگاه ویژه بوده که خطوط آنالوگ ، دیجیتال ، فیبر و سامانه تلفن های شبکه نیز بصورت ماژول به آن متصل میگردد . مزیت این مرکز تلفن این است که سخت افزار آن بر اساس ظرفیت مورد نظر انتخاب شده که باعث می شود پایداری مرکز تلفن بیشتر داشته باشد . از جمله معایب این سیستم این است که برای هر امکان اضافه باید ماژول جداگانه ای به سیستم متصل شده و با محدودیت در تعداد ماژول ها روبرو می باشیم . · مرکز تلفن نرم افزاری : IP PBX نرم افزاری شامل یک سرور یا کامپیوتر معمولی بوده که از سیستم عامل های گوناگون استفاده کرده و انتخاب سخت افزارهای سامانه های ورودی و خروجی به عهده طراح سیستم بوده و همه تغییرات به آسانی و با حداقل هزینه امکان پذیر بوده و محدودیتی در تغییرات وجود ندارد . در اتخاب تلفن ها و سایر ادوات جانبی نیز محدودیتی وجود نداشته و با شبکه های موجود نیز سازگار بوده و نیاز به کابل کشی مجزا نمی باشد .
تلفن آی پی 335 به منظور ارائه بهترین کیفیت صوتی و با قیمتی مناسب طراحی شده است. آی پی 335 دارای امکانات تلفنی پیشرفته با کیفیت صوت HD است. با به کار گیری صفحه نمایش با رزلوشن بالا و پورت RJ-9 جهت اتصال به هندست و تکنولوژی صدای HD امکان برقراری ارتباطات صوتی را با کیفیت مناسب و قیمت مناسب ارائه می کند.
فروش استثنایی کارت های تلفنی آنالوگ FXO-FXS ، دیجیتال E1/PRI و GSM برند های دیجیوم Digium، اتکام Atcom، سنگوما Sangoma، اوپن واکس OpenVox
ظرفیت های مختلف 4، 8، 16، 24 پورت
سازگاری کامل با کلیه سیستم های استاندارد تلفنی مبتنی بر استریسک Asterisk نظیرElastix, PIAF, FreePBX,
IP-PBX یکی از راهکارهای بسیار مفیدی است که در ساختار فناوری VoIP ارائه می شود . برای آشنایی با IP-PBX ها بهتر است مروری داشته باشیم از PBX ها که در حال حاضر بین بسیاری از سازمان ها و شرکت ها دستگاه های شناخته شده ای هستند .
PBX (Private branch exchange) دستگاه های تلفن مرکزی یا سانترال ها هستند که در شرکتها و سازمانها نقش اساسی در ایجاد ارتباطات تلفنی را دارند. .این دستگاه ها خطوط تلفن های داخلی را بصورت آنالوگ یا دیجیتال بروی زوج مسی تلفن فراهم می نمایند . قابلیت های این دستگاه ها برای کاربران فعلی این سیستم شناخته شده است که مهمترین آن فراهم کردن خطوط تلفن داخلی است .
با استفاده از فناوری VoIP این دستگاه ها به عرصه ای نوینی وارد شده اند . اساس این تحول در اثر استفاده این فناوری از شبکه هایی مانند اینترنت است که امروزه در هر نقطه ای قابل دسترس است . ترکیب فناوریvoip در دستگاه های PBX نسل جدید این دستگاه ها را بوجود آورده که آن را با نام IP-PBX می شناسند
تلفن تحت شبکه، تلفنی مجهز به تکنولوژی IP و پروتکل های انتقال داده در بستر شبکه های کامپیوتری است. این نوع تلفن ها در ارتباط با یک سیستم IP Telephony یا سرویس VoIP به کار میرود. تلفن تحت شبکه از لحاظ اندازه تا حدودی مشابه تلفنهای سنتی است؛ اما تنها تفاوت آن با تلفنهای سنتی، استفاده از فن آوری IP و نحوه عملکرد آن است. با توجه به این موضوع IP Phone جهت اتصال به سیستم، به شبکه کامپیوتری متصل می شود و در شبکه کامپیوتری مانند یک دستگاه کامپیوتری با آن رفتار می شود و این در حالی ست که تلفن های سنتی توسط یک زوج سیم به شبکه تلفنی متصل می شدند. لذا این نوع تلفن ذاتا با انواع سنتی متفاوت است.
نام های متفاوتی برای این نوع تجهیزات از سوی کاربران به کار می رود. IP Phone، تلفن تحت شبکه، تلفن VoIP و ... همه از نام هایی هستند که تا به امروز مشاهده شده است. از نظر کارشناسان این حوزه IP Phone به عنوان نام انگلیسی و تلفن تحت شبکه ( کامپیوتری ) به عنوان معادل فارسی آن درست ترین نام جهت به کاربردن در رابطه با این نوع تجهیزات است.
فن آوری IP چیست ؟
IP مخفف عبارت Internet Protocol، استانداردی برای انتقال بسته های ( Packet ) دیتا در شبکه محلی ( LAN ) یا شبکه گسترده ( WAN ) است. IP در واقع همان تکنولوژی به کار رفته در شبکه های کامپیوتری ( datanetwork ) شماست که به وسیله آن اطلاعات را ارسال یا دریافت میکنید.
واژه VoIP هم مخفف عبارت Voice over Internet Protocol، به معنی ارسال تماس های تلفنی از طریق شبکه ( و اینترنت ) است که امروز به واژهٔ بسیار متداولی تبدیل شده است. VoIP در حالت کلی یک فن آوری ست.